T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / BOR - Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekân Tasarım Teknolojisi Alanı

Başta ahşap olmak üzere çeşitli ham ve yarı mamul malzemelerden mobilya ve İç mekanlar (Ev-Büro-Mağaza vb.) tasarlayıp çizen, çizdiği proje resimlerine göre maliyet çıkaran ve gerektiğinde üretiminde çalışan, bina içi mekan tasarımları yapabilen, bilgisayar destekli tasarım, çizim ve projelendirme programlarına hakim kişidir.

ALANIN AMACI
Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda edinilmesi gerekli olan mesleki yeterlilikleri kazanmış,yeterli donanıma sahip nitelikli ve kalifiye insan yetiştirmektir.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER VE DALLAR
Meslek eğitimi, endüstri meslek liseleri, teknik liseler ve çok programlı liselerin Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanlarında verilmektedir. Bu alanın altında 5 adet dal bulunmaktadır;
1- Mobilya ve iç mekân ressamlığı
2- İç mekân ve mobilya teknolojisi
3- Mobilya süsleme sanatları
4- Mobilya iskeleti ve döşemesi
5- Ahşap doğrama teknolojisi


MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
• Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Öğrencisi olmak isteyenlerin;
• Bilgisayar destekli tasarım, çizim, projelendirme ve üretim yeteneğine sahip,
• Alet ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan,
• Yaratıcı ve estetik görüş sahibi,
• Güzel sanatlara ilgi duyan,
• Teknik resim,perspektif, tasarı ve geometri çizebilme yeteneğine sahip,
• Yeniliklere ve eleştiriye açık,
• El becerisine sahip , göz ve ellerini eşgüdüm içinde kullanabilen,
• Uzay ve şekil ilişkilerini görebilen, Renkleri ve şekilleri ayrıntıları ile algılayabilen,
• Bedence sağlıklı,
• Dikkatli ve tedbirli,
• Başka insanlarla iyi iletişim kurabilen,
• Sabırlı, işbirliğine açık ve sorumluluk taşıyabilen kimseler olması gereklidir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Mobilya ve İç mekan tasarımı öğrencileri, tasarım ve iç mimarlık bürolarında, fabrika ve atölyelerde, makine ve iş tezgahlarında çalışırlar. Bürolarda çalışanlar zamanını bilgisayar ve çizim masası başında geçirirler, fakat müşterilerle iletişim ve piyasa araştırmasından dolayı fuar ve mobilya aksesuarları satış noktalarını devamlı takip etmek durumundadırlar. Mesleki uğraş konuları birinci derecede malzeme, makina ve bilgisayarla ilgilidir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
- Mobilya ve İç mekan tasarımcısı, mobilya sektörüyle ilgili, kereste, ağaç, sunta, MDF hammaddesi üreten atölye ve fabrikalarda, ahşapla çalışan tüm endüstri kuruluşlarında, inşaat sektöründe, büro mobilya işlerinde, döşemecilikte, boya ve vernik işlerinde, ahşap koruma maddeleri, tutkal, cila ve boya üretiminde ve bunlara bağlı yan sanayi alanlarında, KOBİ (Küçük ve orta ölçekli işletmeler) düzeyindeki işyerlerinde ve dekorasyon sektöründe çalışabilmektedirler. Ayrıca kendi işyerlerini de açabilirler.
- Mobilya İç mekan tasarımcısı; mimarlık büroları, iç mimarlık büroları, mobilya dekorasyon büroları, iç mekanda kullanılan süsleyici-dekoratif unsurların üretimini yapan fabrika ve işyerleri gibi mobilya ve iç mekanla ilgili tüm sektörlerde teknik eleman olarak istihdam edilebilmektedir.
- Teknolojik gelişmeler her alanda olduğu gibi bu mesleği de etkilemektedir. Gelişmiş bilgisayar destekli ve elektronik cihazlarla daha karmaşık, küçük parçalar daha kısa zamanda ve daha kaliteli üretilebilmektedir. İnsan nüfusunun hızla artması ve bunun yanında da barınma-konut ihtiyacının artması sebebiyle, konutların ihtiyacı olan sabit (taban, duvar, tavan kaplamaları ve mutfak mobilyaları) ve hareketli ahşap mobilyaların imalatı kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Mobillya sanayini geliştirmek, üretimi kaliteli ve ucuz imal etmek için çaba sarf edildiği sürece Mobilya ve İç mekan tasarım alanına talep devamlı olacak ve bu alandan mezun kişilerde iş sıkıntısı çekmeyecektir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Mesleğin eğitim süresi endüstri meslek liseleri, teknik liseler ve çok programlı liselerde 4 yıldır.Eğitimde; genel bilgi dersleri yanında teknik resim, Mobilya resmi, mobilya iç mekan resmi, Mekan tasarımı, Bilgisayar destekli tasarım,çizim ve projelendirme, işletme bilgisi ve atölye dersleri gibi meslek dersleri verilmektedir. Öğrenciler teorik ve uygulama eğitimlerinini endüstri meslek liseleri, teknik liseler ve çok programlı liselerde görürler. Son sınıf öğrencileri ise uygulama eğitimlerini haftada üç gün işletmelerde görürler.

MESLEKTE İLERLEME ve AKADEMİK KARİYER BASAMAKLARI
Meslek liseleri, teknik liseler ve çok programlı liselerin Mobilya ve İç Mekan Tasarımı alanından mezun olanlar; Malzeme ve Malzeme İşleme Teknolojileri(Mobilya ve Dekorasyon) ve Ormancılık gibi önlisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Lise diploma derecesi – bölgesel öncelik – yeni mezun önceliği gibi gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleşebilirler- Sınavsız geçilen 2 yıllık Mobilya ve Dekorasyon bölümünden ise Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki 4 yıllık fakültelere(Lisans programlarına) geçme imkanı bulunmaktadır;
1- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır.)
2- İç Mimarlık
3- Endüstri ürünleri
4- Endüstri Ürünler Tasarımı
5- Orman Endüstri Mühendisliği
6- Orman Mühendisliği
7- Teknoloji Fakültelerinde bulunan ; İmalat Mühendisliği (Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır.)
8-Teknoloji Fakültelerinde bulunan; Üretim Mühendisliği (Bu bölüme YGS ile de yerleşilebilir.Meslek liseli öğrencilere %70 kontenjan ayrılmıştır)(Bu bölüm 4 yıl olup 3. Ve 4. Yıllarda öğretmenlik formasyon derslerini alan öğrencilere Teknik Öğretmen olma hakkı da verilmiştir..Bu sayede çift diploma alma imkanı sağlanmıştır
Ayrıca, liselerinin Mobilya ve İç mekan tasarım alanından mezun olanlar; Teknoloji Fakültelerinde bulunan; Üretim Mühendisliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.
Kamu ve özel işyerlerinde çalışanlar tecrübe ve deneyimlerine göre fabrika müdürü, araştırma-geliştirme personeli, tasarımcı, kalite kontrol şefi, atölye şefi, bölüm şefi vb. adlar altında çalışabilmektedirler.
*** Bu belirtilen alanlarda dört yıllık fakülte-lisans eğitimini tamamladıktan sonra eğitimine devam ederek Master / Doktora derecesini alabilen kişiler, devlet üniversiteleri ve özel üniversiyelerde;
1- Araştırma Görevlisi,
2- Öğretim Görevlisi,
3- Yardımcı Doçent Doktor,
4- Doçent Doktor,
5- Profesör Doktor gibi akademik kadrolarda öğretim üyesi ve öğretim elamanı olarak çalışabilmektedir.
*** Yeterli sermayeye sahip olanlar kendi adlarına işyeri açarak patron ve iş adamı olabilmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.03.2013 - Güncelleme: 10.11.2022 16:03 - Görüntülenme: 12392
  Beğen | 0  kişi beğendi