T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / BOR - Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Neden Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi?

Öncelikler "MESLEK NEDİR" sorusuyla başlayalım.  Meslek insanlara yararlı mal veya hizmet üretmek ve karşılığında bir gelir elde etmek için yapılan belli bir eğitimle kazanılan ve kuralları toplumca belirlenmiş faaliyetler bütünüdür. 

Mesleğin insan hayatındaki önemine bakacak olursak, 

1. Meslek yaşamı anlamlı kılar.

2. Size toplum içinde bir yer sağlar.

3. Meslek bir statü sembolüdür.

4. Meslek size bir sorumluluk yükler.

5. Gerçekleştirebileceğiniz performansı ortaya koyar.

6. Meslek olgunlaşmanızı sağlar ve yaratıcı olmanıza olanak sağlar.

7. Meslek ekonomik özgürlük sağlar.

8. Meslek kendinizi gerçekleştirmeyi sağlar.

 

Peki Neden Meslek Lisesi

•Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde okuyan öğrenciler diğer normal liselerdeki öğrenciler gibi tüm kültür derslerini en iyi şekilde okulda alırlar. Bunun yanında da meslek bilgisi derslerini alırlar.

• Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerin, varolan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.

• Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olanlar, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına ( YKS ) katılma hakkına sahiptirler. Mesleki ve teknik eğitim sektöre nitelikli eleman yetiştirir. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla ilgili ön lisans programlarına sınavsız yerleşirler. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla ilgili programlarına ek puan alarak yerleşirler. Mesleki ve teknik eğitim lisesi mezunları alanları olmayan lisans programlarına her hangi bir kat sayı eşitsizliği olmadan sınav puanlarıyla yerleşirler.

• Öğrenci Lisans Yerleştirme Sınavı sonunda, Yükseköğretim Kurulunca belirlenen alanlarının devamı niteliğindeki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri durumunda, LYS puanları hesaplanırken diğer liselerden farklı olarak ek puan verilmektedir.

• Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır. • Öğretim süresi dört yıl olan meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarını bitirenlere 3308 sayılı kanuna göre Ustalık Belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir. 

•Mezun olan öğrencilerimiz, aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge ve yurt dışı iş başvurularında, eğitim sertifikalarını ve diplomalarını sunma ve açıklama konusunda yardımcı olan EUROPASS sertifika eklerine  sahip olurlar.

• Meslekî ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.

• Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.

•İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Öğrenciler, işletmenin sağladığı diğer sosyal imkanlardan faydalanır. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanır.

•Meslek lisesinde okuyan öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanır.

•Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin Teknoloji Fakültelerinde (MTOK) kontenjan ayrılmıştır.

•Kendi işyerini açan Meslek lisesi mezunları için, KOSGEB tarafından HİBE ve Faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.

 Öğrencilerin alan seçmeden önce kendilerine "En iyi yapabileceğimiz iş nedir? Ve En çok mutlu olabileceğimiz iş nedir?" sorularını sorması gerekmektedir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.06.2020 - Güncelleme: 10.11.2022 16:03 - Görüntülenme: 481
  Beğen | 1  kişi beğendi