T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NİĞDE / BOR - Bor İrfan İlk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI TARİHİ

Makine teknolojisi alanının tarihi oklumuzun kuruluş tarihi ile aynıdır. 1977-1978 yılının1. Dönemi Bor Şehit Nuri Pamir lisesinde, 2. döneminde şimdi mobilya ve dekorasyon alanı olarak kullanılan binada 1993 yılına kadar eğitim – öğretime devam etmiştir. 1993 - 1994 eğitim – öğretim yılında şimdiki binamıza taşınarak halen aynı binada eğitim- öğretime devam etmektedir.

 

ALANIN TANITIMI VE GELECEĞİ

Teknolojinin gelişmesi insanın ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltmek, insanın kendisine ve çevresine daha fazla zaman ayırmasını hedeflemiştir. Makineler, insanların hayatını kolaylaştıran, yaşam kalitesini yükselten en önemli unsurlardan biridir. Makine teknolojisi alanı ekonomik kalkınmanın temelidir. Alan, ülkemizde ve dünyada hızla ilerlemektedir, getirisi ve katma değeri de ekonominin lokomotifi
durumundadır
Alanda istihdam imkânları oldukça çeşitlidir. Dünyada ve ülkemizde sektördeki kalifiye eleman sıkıntısı oldukça fazladır. Dolayısıyla iş bulma sıkıntısı yoktur. Alanda çalışanların gelir düzeyleri ülke standartlarının üzerindedir. Ülkemiz, bulunduğu coğrafi bölgede makine teknolojisi alanında lider olmayı hedeflemiştir. Bugün birçok ülkeye ihracat ve teknoloji transferi yapmaktadır.

Alanımız bölgenin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde ara elaman yetiştirmekte. Birçok mezun öğrencimiz iş piyasasında kendine yer edinmiştir. Alanımızda 2 dal bulunaktadır.


1- MAKİNE BAKIM ONARIM DALI

Tezgah kurulumunu yapan, tezgahların bakım kataloglarını inceleyerek arıza tespitini yapan, arızalı parçayı onaran ya da yenisi ile değiştiren tezgah ve makinelerin periyodik bakımlarını yapan nitelikli kişidir

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise; Makinelerin periyodik bakımını yapmak. Arıza tespiti yapmak. Onarım yapmak. Makine yerleşimi yapmak. Makine montajı yapmak. Temel tesviye işlemleri yapmak Elektrik ve elektronik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak. Hidrolik-Pnömatik sistemlerin bakım ve onarımını yapmak

Makine Bakım Onarım Dalında Eğitim gören ve mezun olan öğrencilerimizin çalışma koşulları ve ortamları ise; Çalışma ortamlarının; iyi aydınlatılmış fabrika ve atölye ortamlarıdır genellikle bireysel çalışılır Çalışma ortamları zaman zaman gürültülü olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişebilir.

 

BİLGİSAYARLI MAKİNE İMALATI (CNC)

Klasik ve bilgisayar kontrollü talaşlı imalat tezgâhlarını çalıştırıp sayısal kod üreterek kullanabilen, makine parçalarını işleyebilen, bu makinelerin her türlü ayar ve kontrollerini yapabilen, makinelerin üzerindeki tüm sistemlerin bakım ve onarımını yapabilen nitelikli kişidir.

Bu dalda eğitim gören öğrencilerin kazandıkları beceriler ise;

Teknik resim çizmek.

Temel imalat ve montaj işlemleri yapmak.

Bilgisayar destekli iki ve üç boyutlu çizim yapmak. Takım yolları oluşturmak.

( Sayısal kod üretmek) CNC tezgahlarını kullanmak.

Çalıştığı makinelerin bakım ve onarımını yapmak.

Makine Bakım Onarım Dalında Eğitim gören ve mezun olan öğrencilerimizin çalışma koşulları ve ortamları ise; İyi aydınlatılmış, gürültülü, ekiple ve bireysel çalışılabilen, ergonomik, kapalı atölye veya fabrika ortamlarıdır. Ortamın aydınlatma ve havalandırılmasına özen gösterilerek iş güvenliği, işçi sağlığı tedbirleri alınmış olmalıdır


Mezun Olan Öğrencilerimizin İş Bulma İmkânları;

Her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarımcısı ve montaj elemanı olarak iş bulma imkânlarına sahiptirler. Kendi işletmelerini de kurabilirler.

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI 2019- 2020 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI  ÖĞRENCİ SAYILARI

Alanımızda kız öğrenci bulunmamaktadır.

 

10 A SINIFI: 27

11 A SINIFI: 24

12 A SINIFI: 21

Toplamda 72 öğrencimiz vardır.

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI FİZİKİ DURUMU:

1 Şef odası

1 Öğretmen Odası

1 Öğretmen soyunma odası

Makine atölyesi yaklaşık 200 m

Tesviye Atölyesi Yaklaşık 100 m

CNC laboratuvarı: 50 m

3 sınıfımız

1 genel depomuz

1 Değerli malzeme depomuz 

Bulunmaktadır.

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI MAKİNE DURUMU:

Alanımızda aşağıda belirtildiği kadar Makine ve donanım bulunmaktadır  

 

Torna tezgahı sayısı: 7

Freze tezgahı sayısı: 5

Vargel tezgahı sayısı: 1

Matkap tezgahı sayısı: 2

Alet bileme tezgahı sayısı: 1

Düzlem yüzey taşlama tezgahı sayısı: 1

Sindirdik taşlama tezgahı sayısı: 2

Hidrolik Testere tezgahı sayısı:1

CNC Mini Router:1

CNC laboratuvarı bilgisayar sayısı: 12

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI  KATILDIĞI YARIŞMALAR VA ALDIĞI DERECELER:

1- 2009- 2010 Eğitm – Öğretim yılında Proje tabanlı beceri yarışmasında 'öğütme makinesi 'adlı  makinenin ağaçların ince dal ve yapraklarının öğütülerek gerek gübre gerekse yakacak olarak kullanılması için tasarlanan proje alanın da il birinciliği almıştır.

2- 2016-2017 Eğitim- Öğretim yılında izmirde yapılan WRO 2016 Delhi Uluslararası Robot yarışmasında 'Yeşi Bor' adlı proje ile Türkiye 3. Olmuştur. Bu proje ile ülkemizi  Hindistanda yapılan yarışmada temsil etmiştir.

'Yeşil Bor' projesinin konusu  herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması için çöplerin ayrıştırılması.

 

MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI YAPILAN TEKNİK GEZİ VE SOSYAL FAALİYETLER:

1-     2015-2016 Eğitim – Öğretim yılında Adana'da  yapılan makine fuarına katılım sağlandı. Bu şekilde öğrencilerimiz yeni teknolojiyi yakından gördüler ve adananın tarihi ve turistik yerlerini görme imkanına sahip oldular

2-     Ömer halisdemir üniversitesi ile yapılan protokol gereği olarak üniversite radyo ve gazetecilik bölüm öğrencileri okulumuzda öğrencilerimize sunum yaptılar.

3-     Ömer halisdemir üniversitesine teknik gezi yapıldı öğrencilerimize makine yüksek okulu ve makine mühendisliği tanıtıldı. Öğrencilerimize üniversite yemekhanesinden yemek ikram edildi.

4-     2016- 2017 Eğitim- Öğretim yılında ilimizin en büyük fabrikalarından Ditaş fabrikasına teknik gezi yapıldı.

5-     7. Mekanizma ana bakım komutanlığı bünyesinde bulunan fabrikaya teknik gezi yapıldı.

6-     2017-2018 Eğitim- Öğretim yılında Aksaray ilinde bulunan Mercedes –Benz Fabrikasına Teknik gezi yapıldı.

7-     2017-2018 İlimizde bulunan Niğde Gazozu fabrikası sahibi Asım ABAY beyefendi tarafından öğrencilerimize Genç Girişimcilere Öğütler konferansını gerçekleştirdi.

8-     2018-2019 Eğitim- Öğretim yılında Adana ilinde bulunan Temsa Otobüs fabrikasına Teknik Gezi yapıldı.

9-     Ditaş Fabrikası AR- GE müdürü Mustafa TAŞ beyefendi tarafından öğrencilerimize Genç Girişimcilere Öğütler konferansını gerçekleştir

10- 2018-2019 Eğitim- Öğretim yılında Konya tüyap fuarına Teknik ve kültür gezisi yapıldı.

 

12-06-2020

 12-06-202012-06-202012-06-202012-06-202012-06-202012-06-202012-06-202012-06-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.06.2020 - Güncelleme: 10.11.2022 16:00 - Görüntülenme: 324
  Beğen | 0  kişi beğendi